Rigó Márta, akit kihívtak a fényre a színek

Művészettel gyógyította meg magát a debreceni festőnő.

A Remény című festményt beválogatták a Tavaszi Tárlat gyűjteményébe (Fotók: Cívishír)

Színek

Rigó Márta úgy pattan be a szerkesztőségbe, mint egy váratlan széllökés, ami összeborzolja az embert. A cipője rózsaszín, a haja tarka, a kedve virágos. S bár javarészt tőle fiatalabbakkal dolgozunk az irodában, olyan szélesen áradó hangulatot kerekít pár perc alatt, ami kijózanító számunkra, hiszen szigorúan az életre emlékeztet, amit olyan gyakran elfelejtünk minden árnyalatában megélni. Pedig szürke, olykor fekete napokban neki is volt része, de sikerült kijönnie a fényre – kihívták a színek.

Formák

Mindig közöm volt a művészethez. A Blaháné utcán laktunk, gyakran beszimatoltam a Csokonai Színház nagy kapuján, amin keresztül a díszleteket szállították; imádtam a zenét, a színjátszást, és annak ellenére, hogy például 14 évig hegedültem, végül könyvelőként végeztem, pedig két számot is nehezemre esik összeadni… Évekig titkárnőként dolgoztam a vasútnál, majd a rendszerváltás hozta bizonytalanság – kirúgnak?, nem rúgnak ki? – pánikbeteggé tett. Végkielégítéssel eljöttem a MÁV-tól, és kitanultam a virágkötészetet.

  

Csodálatos kompozíciókat készítettem: díszítettem növényekkel citerát, régi szenes vasalót, de még Demjén Ferenc ajtajára kopogtatót is, végül már nem volt benne elég kihívás. 

Érzések

A pánikbetegséggel pszichológushoz fordultam, aki elaludt a történetemen. Szó szerint. Így arra jutottam, hogy én gyógyítom meg magam, hiszen végül is "annyi bajod van, amennyit csinálsz magadnak".

  

Ha terápia, akkor vagy munka, vagy művészet: voltaképp ilyen egyszerű az egész. Az utóbbit választottam. Barlangrajzokhoz hasonló képekkel kezdtem, és amíg a nagybeteg édesanyám aludt, én festettem. A magyar-történelem szakos pedagógus, Rigó Gyuláné, amikor meglátta az első alkotásomat, csak annyit mondott: Fiam, te pályát tévesztettél. Fel sem tűnt, hogy nem kellett bevennem a gyógyszert. A gyermekeimben is van művészi érzék, ugyanis a lányom alkalmazott grafikus, a fiam kerámiázik. A festés egyébként mindenre jó! 40 éve élünk együtt a férjemmel, tudom a következő levegővételét is – ha elkészül egy kép, neki mutatom meg először, aztán néha megkérdezi, miért nem válaszoltam, hogy kérek-e kávét, és ugyan behozta, meg is ittam, nem emlékeztem rá, annyira belemerülök a munkába.

Jöjjön ki!

Rigó Márta első képét 2000-ben festette, azt mondja, vállalhatatlan, azóta azonban megtalálta a saját „hangját”, és vallja, minél idősebb az ember, annál könnyebben tanul. Gondolkodásra késztető, realisztikus színeket, formákat, érzéseket visz a vászonra. – Az egész világban bizonytalanság van, elvesztettük biztonságérzetünket, nem tudod, miben higgy. Én abban nőttem fel, hogy nincs Isten, aztán kiderült, hogy van… Ami biztos: ami lerakódik benned, annak valahol ki kell jönnie. Ha nem a vécén, akkor a műteremben. Hát nem így kellene élni?

Fotó: Bereczki-Csák Helga

 

Forrás: Civishir.hu

Link: http://civishir.hu/helyben-jaro/2017/03/rigo-marta-akit-kihivtak-a-fenyre-a-szinek

Paintings for sale

400,00 € egységár Metszet
1 termék a raktáron
500,00 € egységár Meseerdő
Nincs raktáron
400,00 € egységár Lokálban
Nincs raktáron

Please publish modules in offcanvas position.